Рехабилитација Бариковог и Жапризоовог јунака у светлу савремене критике - Petrović, Ljiljana Z. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Рад прати покушај моралне рехабилитације војника погубљених у Првом светском рату који се на литерарној равни одвија у романима Ова прича Алесандра Барика и Веридба је дуго трајала Себастијена Жапризоа. Војници су кажњени двоструко: одузимањем живота и стигматизацијом у сећању. Детаљном анализом, ослањајући се на теоријске поставке Мишела Фукоа и Ренеа Жирара, долази се до закључка да је истина управо супротна од онога што се, са правне тачке гледишта, чини евидентним. Кроз призму овог новог и другачијег погледа кривац и жртва замењују места, држава је та која представља насилнички/казнени апарат и чији је основни циљ деловања стицање или одржавање контроле и моћи, док су погубљени појединци тек њене жртве.