О могућим формама излагања филозофије - Radovanović, Biljana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У овом раду бавимо се анализом различитих начина излагања филозофског садржаја. Полазимо од разлике између усмених и писаних начина презентовања филозофског знања, затим правимо класификације филозофских текстова с обзиром на различите критеријуме. У централном делу рада анализирамо основне научно-филозофске форме излагања филозофског садржаја: пролегомене, трактате, есеје, медитације, афоризме, аутобиографије, писма итд. Крајња намера овог рада је да истакне везу научних форми и одређених филозофских садржаја, као и блиску повезаност форме излагања и циља којем аутор тежи. У закључном поглављу одговара се на питање: Шта омогућава да се филозофски садржаји могу на различите начине излагати и презентовати? У одговору на ово питање истичемо важну особеност филозофије по којој је она ближа уметности него науци.