Стилске фигуре у дискусијама о лингвистичким темама у друштвеним медијима - Spasić, Jelena Lj.; Spasić, Nataša A.; Danilović Jeremić, Jelena R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Комуникација путем интернета последњих деценија постаје све доминантнији облик размене информација, а развој и употреба друштвених мрежа неминовно доводе и до промена у језику. Истовремено, отвара се могућност преиспитивања и анализирања језичкостилских особености корисника ових медијума комуникације. Рад се бави лингвостилистичком анализом коментара чланова Фејсбук и Инстаграм група (Језичке недоумице и Дневна доза правописа), као и форума Крстарица (Језик), оформљених са циљем решавања језичких проблема и унапређења знања корисника. Предмет проучавања је природа објава и коментара на популарним друштвеним медијима, односно њихове језичке и стилске одлике. Циљ истраживања је уочавање и класификација индивидуалних стилских одлика, представљених кроз стилске фигуре. Грађа је груписана и анализирана на основу присуства: 1) фоностилеме у дискусијама о лингвистичким темама у друштвеним медијима; 2) семантостилеме; 3) синтаксостилеме; 4) графостилеме.