Брестлитовски мир – узроци, споразум и последице - Spalević, Žaklina S.; Jerotijević, Dušan Z. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Први светски рат изазвао je промене које се ни изблиза нису могле сагледати 1914. године. Царска Русија, сила у великом успону, доживела је током овог рата промене које су оставиле катастрофалне последице на њену културу, привреду, државну целовитост и народ. Бољшевичка власт, настала у вртлогу светског сукоба и потпомогнута од различитих непријатеља Царске Русије, нашла се у позицији да преговара о нечему у чијем стварању и уздизању никад није учествовала, нити дала било какав позитиван допринос. Вође бољшевика, на челу са Лењином, нашле су се између земље у расулу, за шта су имале велику одговорност, и непријатеља на фронту који су тражили не само укидање источног фронта, већ и огромне руске територије на којима су се налазили огромни природни и привредни ресурси. Немачка, као држава која је и допринела у значајној мери бољшевичком преврату, желела је значајна територијална проширења према истоку и уставно-правно утемељени утицај у Закавказју. Производ свих тих околности био је Брестлитовски мир, вероватно најштетнији мировни споразум у историји Русије.