Модернистички и постмодернистички концепти рецепције Косовске битке у српском сликарству - Tubić, Dejan M.; Živanović, Dušica S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Фокус овог рада представља теоријско разматрање естетско-стилске карактерологије теме Косовског боја у сликарству епохе српске модерне. Основна парадигма модерне, у оквирима ликовних уметности, манифестовала се тежњом за негирањем и одбацивањем традиције академизма, фактографског и миметичког. Као стално присутна интенција модерне, јавља се потреба за иницирањем и реализовањем авангардних садржаја, што је подразумевало одбацивање историјске тематике у уметности. Међутим, спецификум културно-историјских прилика у којима се конституисала српска модерна уметност условио је потребу за естетском комуникацијом са традиционалним. Околности у XX веку, у којима је српски народ и даље трагао за дефиницијом и потврђивањем националног и културног идентитета, супротно од иницијалних програма модерне, иницирале су појаву национално ангажованог сликарства. Као један од најзначајнијих историјских садржаја у оквирима српске модерне конституише се тема Косовског боја. У овом раду кроз теоријско-критичку анализу биће указано на квантитативно-квалитативне вредности слика са темом Косовског боја. Такође, анализира се већи број дела која се до сада нису појављивала у теорији и стручној литератури. Кореспонденција на релацији модернизам – традиционализам – национална тематика условили су плурализам модернистичких и постмодернистичких тенденција у представљању мотива на тему Косовског боја. У домену естетско-стилског одређења, сликарство са мотивом Косовске битке поларизовано је на фактографско-натуралистичко-миметичке тенденције, с једне, и симболистичко-експресионистичко-апстрактне, с друге стране.