"Нација на нишану": Сведочанства Рут Фарнам и Дагласа Волша са Солунског фронта - Spremić Končar, Milica M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Рад анализира ратне путописе Нација на нишану: Шта је једна Американка видела и учинила у напаћеној Србији Американке Рут Фарнам и Са Србима у Македонији Британца Дагласа Волша, аутора који су у Првом светском рату били ангажовани на Солунском фронту као испомоћ српској војсци. Значај ових путописа лежи у томе што Фарнамова и Волш, осим опширних записа о својим професионалним обавезама, о Србији и српском народу остављају изразито афирмативна сведочанства, чиме се дистанцирају од дискурса балканизма доминантног у јавном мњењу Велике Британије и Сједињених Америчких Држава у време када су стварали. Са посебним поштовањем пишу о српском војнику, његовој етици и о хуманом поступању Срба са ратним заробљеницима, а оштрицу критике усмеравају ка Савезницима, чија је помоћ изостала када је Србији била најпотребнија. Циљ овога рада је да укаже на позитивну слику Србије у путописима Фарнамове и Волша, неспутану предрасудама и испуњену истинском људскошћу.