Финансијска писменост на часовима српског језика и књижевности у старијим разредима основне школе - Čorboloković, Saša S.; Nikić, Biljana V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Потреба за укључивањем финансијске писмености у систем образовања и васпитања постаје све већа, с обзиром на њен значај за осамостаљивање младих и за напредак друштва. Предмет овог рада је усвајање финансијске писмености на часовима српског језика и књижевности у старијим разредима основне школе. Основни циљ рада је показати да финансијска писменост не мора бити посебан предмет, већ се њени основи могу усвајати постепено и на часовима обавезних предмета. Задаци рада су истражити у којим се областима и наставним јединицама програма нашег предмета може говорити о новцу, потрошњи, штедњи, вредности, њиховим добрим и лошим странама и како би то изгледало у пракси. Анализом плана и програма наставе и учења од петог до осмог разреда за српски језик и књижевност уочава се да је предмет погодан за развој финансијске писмености, што се може чинити претежно кроз два наставна подручја – књижевност и језичку културу. Рад показује да су многа књижевна дела одлична основа за формулисање тема говорних и писаних вежби, истраживачких задатака и стилских вежби, али и за састављање питања која ће бити део квизова, у штампаном или дигиталном формату. Бројни појмови финансијске писмености на тај начин се усвајају постепено, ученици се наводе на рад, одговорно понашање, критичко мишљење и оспособљавају да лакше разумеју важност промишљених финансијских одлука у одраслом добу.