Иконографска анализа развијене сцене Крштења са старијег слоја живописа из око 1530. у спољашњој припрати манастира Грачанице - Dimitrijević, Aleksandra R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Сасвим је извесно да видљиве фреске у ексонартексу грачаничке спољашње припрате не потичу из истог периода, те је њихово хронолошко раздвајање и прецизније датовање комплексно. Спољашња припрата, уколико се узме у обзир да је изграђена почетком тридесетих година XIV века, добила је после 1330. године највероватније и фреске које данас нису видљиве, док је касније опет била живописана за време митрополита Никанора око 1530. године, а затим и за време патријарха Макарија Соколовића 1570. године. Слоју фресака из времена столовања митролопита Никанора припада и развијена сцена Крштења (Мт. 3: 13‒17; Мк. 1: 9‒11; Лк. 3: 21‒22; Јн. 1: 29‒34), која се налази на источном зиду спољашње припрате, јужно од југоисточног пиластра. Иконографском анализом ове сцене постиже се увид у широко теолошко образовање сликара, као и смисао за наративност и превасходно приврженост добрим предлошцима из епохе Палеолога. Стил грачаничких фресака које припадају периоду из око 1530. године прилагођен је програму утемељеном на традицији. Развијена представа Крштења Христовог, подстакнута највишим узорима, наглашава сигурност у компоновању и изведби, зналачки цртеж и фино моделовање у комбинацији са расветљеном палетом.