Значај и улога наставника у идентификацији и развоју даровитости код ученика - Sekulić, Marija R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
На данашњем ступњу друштвеног развоја преовладава схватање да свако дете има право на образовање у складу са својим потребама и могућностима. У складу са тим, посебно се истиче захтев за подршком коју школа и образовање треба да пруже развоју даровитих ученика, од којих се очекује да буду носиоци просперитета и развоја. Будући да у настави, посебно код млађег школског узраста, развој има глобални карактер, потребно је, пре свега, обезбедити одређене услове који подстицајно делују на укупни развој и који могу да буду у функцији препознавања и развијања потенцијалне даровитости код ученика. Уважавајући чињеницу да свеукупно школско искуство и резултати бројних истраживања иду у прилог преовладавајућем уверењу да даровити ученици, или бар већина њих, остаје у редовној настави, поред терминолошког и појмовног одређења даровитости и карактеристика даровитих ученика, главна пажња у раду биће усмерена на значај и улогу наставника у идентификацији даровитих ученика и раду са њима.