Учешће делегације Српске цркве у избору руског патријарха 1945. године и долазак Руске цркве у Југославију - Fajfrić, Boris Ž. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
После смрти руског патријарха Сергија, одмах су започеле припреме за избор новог патријарха, у чему је доста помогла Влада Совјетског Савеза. За разлику од прошлог избора, на којем је Сергије изабран преко Синода и неколико епископа због ратног стања, овај пут је планирано да се изборни сабор одржи у пуном збору свих епископа, свештеника и мирјана. Такође, планирано је да се позову поглавари других православних цркава, међу којима је и Српска православна црква. Пошто је патријарх Гаврило био онемогућен да се одазове позиву, јер је био у заробљеништву и о њему се ништа није знало, на сабор је ишао његов тадашњи заменик митрополит скопски Јосиф Цвијовић и епископ нишки Јован Илић. Они су тада били сведоци јачању Руске цркве, у чему је помогла држава. Такође, Руска црква узвратила је посету Југославији.