Настава књижевности у гимназијским програмима Републике Србије (од 1990. године до данас) - Mihajlović, Jelena D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У раду је дат дијахронијски преглед наставних планова и програма за Српски језик и књижевност у периоду од 1990. године, када су гимназије, након усмереног образовања, поново враћене у образовни систем Републике Србије, до данас. Праћени су, анализирани и упоређивани структура и садржаји програмске целине Књижевност. Циљ компарирања гимназијских наставних програма у назначеном периоду јесте да се констатују и образложе позитивне и негативне стране досадашњих реформи којима су литерарни садржаји били изложени, те да се, у складу с резултатима добијеним у истраживању, о томе донесу извесни закључци и дају предлози за рад на њиховом будућем усавршавању.