Настава социологије у музеју - Marković Savić, Olivera S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Систем образовања смештен је у формалним васпитно-образовним институцијама, али како школа није једино место образовног деловања, у раду се истражује могућност за наставу социологије у музеју, као једном од облика ванучионичког учења. Настава социологије у музеју виђена је као прилика за развијање трајних основних знања и целоживотно учење, изградњу естетске и критичке стране личности ученика, те сагледавање личних живота и искустава у оквиру ширег друштвеног контекста. У раду износимо претпоставке за овакав тип ванучионичке наставе, улогу наставника у планирању и посети музеју, наставне методе и јединице које се најадекватније могу реализовати у оваквом облику подучавања, али и о музеју као наставном средству.