Афективна везаност као предиктор задовољства послом: медијаторска улога социјалног поређења - Cocić, Nikola Z. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Циљ ове студије био је испитати могућност предикције задовољства послом на основу димензија афективе везаности (избегавајући анксиозну), при којој социјално поређење има медијаторску улогу. У студији је учествовало 325 запосленика, од којих је 125 женског и 200 мушког пола. Подаци из студије показују статистички значајне корелације између свих варијабли. Што се могућности предикције тиче, добијени резултати сугеришу да је на основу избегавајуће димензије афективне везаности могуће директно предвидети задовољство послом, као и да социјално поређење има значајну, иако делимичну медијаторску улогу. Анксиозна димензија афективне везаности није остварила статистички значајан директан ефекат на предиктор, али у комбинацији са социјалним поређењем остварује тотални ефекат који је статистички значајан, што потврђује да социјално поређење има улогу потпуног медијатора у односу. Резултати су дискутовани у смислу постављених теоријских претпоставки, а наведене су лимитације студије као и смернице за будућа истраживања.