Деривационе и семантичке карактеристике зоонимских ономатопеја у српском језику - Štasni, Gordana R.; Štrbac, Gordana R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У раду се разматрају деривационе и семантичке карактеристике ономатопеја којима се опонаша оглашавање животиња, што је означено термином зоонимска ономатопеја. Ове јединице су по свом морфолошком и комуникативном обележју првенствено узвици. Ипак, од осталих ономатопејских речи, зоонимске ономатопеје се издвајају по продуктивности, као и по својим семантичко-деривационим карактеристикама, које ће у овом раду бити разматране. Поред тога, сагледани су и узроци блокирања даљих деривата у посматраној лексичкој групи, као и проблеми у вези са утврђивањем деривационог смера. Методологија примењена у раду обухвата поступке уобичајене за семантичко-дериватолошка истраживања: анализу творбене структуре деривата и примену елемената компоненцијалне анализе у тумачењу семантичког варирања посматраних јединица.