Шта чини добар споменик? Теоријска полазишта за херитолошко тумачење комеморативних вредности у простору града - Popadić, Milan M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Полазно истраживачко питање у овом раду јесте да ли се могу одредити предиспозиције за вредновање савремене споменичке културе у простору града, а у контексту херитолошких истраживања. Да би се дошло до могућег одговора, нужно је пре свега утврдити херитолошко значење речи „споменик“, а потом и представити доминантна тумачења о томе шта чини „добар“ градски споменик. Тако се у раду креће од апстрахованих искустава која се тичу места споменика у урбаној структури, да би се потом пажња посветила питањима материјала, облика и значења, као и вишеструким идентитетима споменика у граду. На крају се предлажу основна полазишта за валоризацију споменика која утврђују однос комеморативних вредности, споменичких идентитета и урбане структуре. Циљ рада је да се понуди синтеза теоријског приступа, који би потом могао да послужи као модел за херитолошку анализу савремене споменичке културе у простору града.