Учитељица Марија Милутиновић Пунктаторка – прва жена правозаступник у Србији - Vasojević, Nena A.; Knežević Lukić, Nevenka D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У раду се приказује развој правозаступништва у Кнежевини Србији, са посебним освртом на професионално учешће жена у судским поступцима, приказаним кроз лик и дело Марије Милутиновић Пунктаторке, учитељице, прве жене правозаступника у Србији. У правосудном систему Кнежевине Србије женама није било забрањено да се баве правозаступништвом, што је омогућило једној образованој жени да у периоду „мушке Србије“ крчи пут будућим женама адвокатима. У релевантној литератури могу се пронаћи ретки текстови у којим се разуђено и неупадљиво помиње живот и рад Марије Милутиновић без увида у целовиту биографију. Истраживањем необјављених архивских извора дошло се до значајних података о животу и раду Марије Милутиновић Пунктаторке, супруге песника Симе Милутиновића Сарајлије и мајке архитекте, професора Велике школе, Драгутина (Драгише) Милутиновића. У раду су приказани значај и улога Марије Милутиновић Пунктаторке у професионалној еманципацији жена у Србији током XIX века у сфери правосуђа и на пољу образовања женске деце. Као „прва српска“ учитељица образовала је девојчице и тако настојала да се жене у XIX веку изборе за своје место у друштву.