Симбол рибе и маритимни мотиви на касноантичким светиљкама са територије централног Балкана - Tešić Radovanović, Danijela T. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Мотив рибе и маритимна тематика често су приказивани у уметности касне антике. Овакве представе могу се пратити од праисторије, а у медитеранском свету риба је имала посебно значење које се током времена манифестује и кроз представе у визуелној култури Месопотамије, Египте, Сиро-Палестине и грчко-римском свету. Море и његова богата фауна и флора били су важан природни и економски чинилац живота становника Медитерана. Због тога се маритимни призори и морска створења на визуелним представама појављују са декоративном функцијом и у симболичном значењу, која се неретко преплићу. У доба касне антике мотив рибе посебно се доводи у везу са хришћанством, мада симболика овог мотива сеже неколико миленијума уназад и заиста је тешко докучити када се у визуелној култури антике риба може сматрати неупитно хришћанским симболом. У визуелној култури старог века мотив рибе блиско је повезан са представом делфина, затим са митским морским чудовиштем и другим маритимним мотивима, од морске флоре и фауне, до представе брода. Ови мотиви појављују се на вотивним предметима, посуђу, светиљкама, надгробним споменицима, али и у монументалној уметности. У хришћанској визуелној култури риба се појављује као један од најранијих мотива, који је заједно са представама голуба, сидра, брода, доброг пастира и раних форми крста служио да прикаже припадност хришћанској заједници. Преовлађује став да је баптисмални симболизам Христа као „велике рибе“ и хришћана као „малих риба“ био пресудан за популарност рибе као препознатљивог хришћанског симбола, мада су слојеви значења толико испреплетани да је немогуће разграничити месијанске, баптисмалне, евхаристичке и есхатолошке планове значења. У касноантичком материјалу који потиче са територије данашње Србије налази се десетак светиљки са маритимном декорацијом или у форми рибе, тј. делфина. У раду су представе рибе и маритимни мотиви на касноантичким светиљкама разматрани у односу на преовлађујуће научне ставове, а анализирани су и слојеви значења у зависности од избора мотива, иконографских наратива и контекста налаза.