Невербално понашање као део модела описа комуникативног понашања - Komadina, Isidora D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Помоћу модела описа комуникативног понашања који су установљени кроз рад Вороњешке школе комуникативног понашања, а који су се у досадашњој пракси користили конфронтационо, на испитаницима, као и помоћу различитих психолошких тестова (асоцијативни експерименти различитог типа, лингвистички интервјуи), испитивали смо невербално комуникативно понашање на нивоу писаног дискурса, и то уџбеничких основних текстова који се у српској средини користе за усвајање руског језика кроз школски систем. Анализа спроведена путем ситуационог, аспекатског и параметарског модела описа комуникативног понашања на материјалу уџбеничких текстова показала је да се презентовани обрасци комуникативног понашања Руса из литературе не поклапају у потпуности са сазнањима из уџбеника, и да у уџбеницима не постоји довољан број примера који илуструју невербално комуникативно понашање. Овај недостатак умањује могућност стицања социокултурне компетенције која је неопходна за успешно усвајање самог језика.