Поузданост и ваљаност инструмента за процену ефикасности онлајн и редовне наставе - Ranđelović, Dušan J.; Lazarević, Dragana Đ.; Pavićević, Miljana S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Полазећи од чињенице да је у Републици Србији мали број стандардизованих инструмента за мерење ефикасности наставе, у раду је презентована новоконструисана Скала процене ефикасности онлајн и редовне наставе – СПЕОРН. Циљ је био испитати поузданост и валидност скале СПЕОРН на узорку ученика (Н1=100) и наставника (Н2=100). Скала се састоји од три субскале које се односе на когнитивни, конативни и афективни аспект наставе. Испитаници на скали процењују ефикасност три аспекта наставе у две наставне ситуације: настава уживо (редовна настава у учионицама) и онлајн настава. Формулисане су паралелне форме скале: за наставнике и за ученике. Резултати показују да све скале имају високу поузданост (преко .80 Кронбах алфа) и на подузорку наставника и на подузорку ученика. Већина ајтема показује високу корелацију са укупним скором на свим мереним аспектима наставне ефикасности. Ученици су на свим скалама процене наставне ефикасности постизали више скорове када су процењивали редовну наставу у односу на процену онлајн наставе. Проверавана је конструкт ваљаност експлоративном факторском анализом. Резултати су потврдили да су за све мерене скале прихватљива једнофакторска решења, при чему је проценат објашњене варијансе варирао од 41,13% код процене афективне компоненте редовне наставе до 64% код процене конативних аспеката редовне наставе. Закључак је да је коначна верзија скале са 30 ајтема показала добре психометријске карактеристике, које се огледају кроз високу поузданост свих процењиваних аспеката ефикасности наставе (когнитивна, конативна и афективна), као и солидне валидности сагледане кроз једнофакторску структуру свих скала. Све три скале се независно могу примењивати за процену различитих аспеката ефикасности и од стране наставника и од стране ученика.