Специфичност и заступљеност народних успаванки у предшколској васпитнообразовној пракси - Ilić , Petar M.; Kovač, Anđelka M.; Pavlović Belojica, Biljana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Предмет истраживања су српске традиционалне народне успаванке и њихова заступљеност у предшколском васпитању и образовању. Успаванке припадају најстаријем слоју лирских народних песама и садржај су породичног васпитања и васпитнообразовног процеса у предшколској установи. Научна истраживања указују на развојни потенцијал ових песама у раном детињству, а сведоци смо тога да је обичај успављивања деце уз певање традиционалних успаванки све мање присутан у савременом животу и желимо да их актуализујемо у предшколском васпитнообразовном циклусу. У раду су представљени резултати истраживања које је за циљ имало да се утврди у којој мери васпитачи и родитељи деце предшколског узраста познају народне успаванке и колико их практикују приликом успављивањa деце. Истраживањем је обухваћено укупно 692 испитаника, које су чинили васпитачи и родитељи деце са територије централне Србије и Косова и Метохије. Утврђено је да васпитачи и родитељи: 1) понекад певају народне успаванке при успављивању деце; 2) знају да певају мали број народних успаванки; 3) боље познају уметничке успаванке у односу на народне успаванке; 4) заинтересовани су за стручно образовање и усавршавање, те за упознавање народних успаванки. Закључено је да је васпитаче и родитеље деце предшколског узраста неопходно упознати са примерима традиционалних народних успаванки, обучити их за њихово извођење певањем и указати на изузетан васпитнообразовни смисао и значај ових садржаја. У истраживању су коришћене дескриптивна метода и метода теоријске анализе и синтезе.