Енглески онлајн речници: преглед карактеристика три речника и испитивање њихове подесности за ученике - Todorović, Milan D.; Spasić, Nataša A. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У овом раду бавићемо се проучавањем три популарна једнојезична речника енглеског језика доступна на интернету: Longman Dictionary of Contemporary English Online, Oxford Learner’s Dictionaries и Merriam–Webster Dictionary, тј. онлајн верзија (штампаних) речника Longman Dictionary of Contemporary English, Oxford Advanced Learner’s Dictionary и Merriam–Webster’s Collegiate Dictionary. Након уводног дела о општој природи и значају (онлајн) речника у настави, наше истраживање представиће опште, заједничке карактеристике за посматране онлајн речнике. Уследиће детаљнији увид у специфичности сваког од три поменута речника уз анализу додатних функционалности (тезаурус, синонимија, занимљивости, граматичка правила, квизови, итд.), а потом и представљање начина на које ова технолошка иновација утиче на сферу наставе. Утицај онлајн речника посматраћемо кроз три кључна фактора: 1) економичност; 2) интерактивност; 3) једноставност. Циљ истраживања јесте да се укаже на значај и делотворност савремених технологија како би се њихов потенцијал у потпуности искористио у настави.