Телеколаборација као ЕLF окружење у глобалном добу - Zečević, Snežana M.; Trkulja Milekić, Ljubica M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Рад се бави телеколаборацијом као окружењем за учење на даљину и начином превазилажења физичке дистанце између две или више група ученика који припадају различитим културама или нацијама, а који користе енглески језик као lingua franca (ЕЛФ – English as a lingua franca), путем компјутерски посредоване комуникације. Последњих неколико година овај феномен постаје све популарнији, будући да живимо у глобалном друштву XXI века, где је свакодневица незамислива без информационо-комуникационих технологија и знања енглеског језика. Вежбањем примене енглеског као lingua franca помоћу телеколаборације не долази само до побољшања језичких вештина већ и до развијања интеркултуралне компетенције и интеркултуралне свести ученика, као важних обележја савременог образовања. Процес усавршавања енглеског језика на овај начин заснован је на више приступа и врста учења, а у оквиру рада сагледан је у односу на: 1) комуникативни приступ; 2) интеракционистички приступ; 3) учењу заснованом на искуству; 4) учењу језика заснованом на задатку; 5) приступу заснованом на изради пројеката; 6) интеркултурално учење; 7) аутономију ученика; 8) вештине учења за XXI век; 9) ЕЛФ комуникацију. На основу наведених чињеница, одлучено је да се за потребе рада спроведе квалитативна анализа садржаја бројних теоријских и емпиријских истраживања, на основу којих: 1) најпре се стиче увид у основне карактеристике енглеског језика као lingua franca и његове педагошке импликације, укључујући културу и идентитет; 2) потом су представљени теоријски оквир и општи принципи телеколаборације у оквиру учења страних језика; 3) размотрена су и основна обележја оваквог виртуелног окружења са глобалног аспекта; 4) приказан је начин на који се телеколаборација може применити за вежбање употребе енглеског језика као lingua franca; 5) издвојене су њене предности и недостаци, као и предлози за будућа истраживања. Сходно томе, главна сврха сажетог прегледа кључних појмова рада је двострука. Пре свега, да промовише могућности телеколаборације као савременог образовног начина виртуелне размене информација у оквиру парадигме енглеског језика као lingua franca, и наставе енглеског језика уопште, и да пробуди интересовање других истраживача за праћење актуелних образовних трендова