Усамљеност у роману Филипа К. Дика Сањају ли андроиди електричне овце? - Đorovic, Miljana Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Становници напуштеног и суморног Сан Франциска у роману Сањају ли андроиди електричне овце? Филипа К. Дика јесу депресивни, усамљени, изоловани и отуђени. У раду смо тежили ка томе да анализирамо Џона Исидора, Рика и Ајрин Декард, Прис Стратон и Рејчел Розен, као и границе између човека и андроида које се базирају на појму инверзног паралелизма – док људи програмирају своја осећања уз помоћ уређаја за расположење и тако све више постају сличнији андроидима, андроиди жуде за тим да имају људска осећања и тако постану људи. Закључује се да је усамљеност заправо та која је главна покретачка снага која стоји иза инверзног паралелизма.