Цинизам, песимизам и хомофобија као предиктори негативних ставова према особама са ХИВ-ом/АИДС-ом - Nikolić, Miljana B.; Milićević, Nebojša M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Циљ истраживања био је испитати да ли је помоћу цинизма, песимизма и хомофобије могуће предвидети негативне ставове према особама са ХИВ-ом/АИДС-ом. Узорак је пригодан и сачињен од 100 испитаника (М = 20, Ж = 80), просечне старости 22,63 (SD = 5.04). За операционализацију су коришћени следећи инструменти: Скала песимизма, Скала цинизма и Тест хомофобије (Х25). За мерење негативних ставова према особама са ХИВ-ом/АИДС-ом коришћена је субскала теста који операционализује склоност стигматизацији и дискриминацији особа са ХИВ-ом/АИДС-ом. За обраду резултата коришћена је хијерархијска линеарна регресија. Предиктори су песимизам, цинизам и хомофобија, док критеријум представљају негативни ставови према особама са ХИВ-ом/АИДС-ом. Резултати показују да прва два модела нису статистички значајна, док последњи модел, након додавања варијабле која мери хомофобију, постаје значајан. Модел сачињен од цинизма, песимизма и хомофобије објашњава 34% укупне варијансе (p = .00). Значајни допринос предикцији даје хомофобија, која је уједно и статистички значајан предиктор негативних ставова према особама са ХИВ-ом/АИДС-ом (β = .54, t = 6.43, p = .00). Статистички значајан појединачни предиктор је и песимизам (β = 20, t = 2.00, p = .05). Може се закључити да виши нивои песимизма и израженија хомофобија значајно предвиђају негативне ставове према особама са ХИВ-ом/АИДС-ом.