Дезинхибиција у онлајн комуникацији студената и импликације у настави страног језика - Knežević, Ljiljana J.; Topalov, Jagoda P.; Halupka Rešetar, Sabina J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Истраживања у вези са комуникацијом путем рачунара указала су на ефекат дезинхибиције, тј. на тенденцију ка интеракцији са мање уздржаности у онлајн окружењу него у контактима лицем у лице. Овај рад испитује присуство и ниво дезинхибиције у онлајн комуникацији студената и то поставља у контекст синхроне онлајн наставе страних језика. С тим циљем, путем анкете испитано је 284 студента који су похађали курс енглеског језика у оквиру својих студијских програма. Резултати анкете анализирани су помоћу дескриптивних и инференцијалних статистичких тестова у СПСС 25. Добијени резултати показују да је укупан ниво онлајн дезинхибиције прилично низак међу учесницима – студенти наводе да се осећају инхибирано при коришћењу интернета и онлајн комуникације. Резултати, такође, показују да су студенти мање инхибирани у онлајн комуникацији него студенткиње. Два фактора – способност да се уживе у окружење током онлајн наставе и коришћење слушалица током тих часова – доводе до већих нивоа дезинхибиције. Са аспекта педагошких импликација, истраживање показује да афективни домен заслужује посебну пажњу у креирању и извођењу онлајн курсева језика и да дигитално окружење као такво захтева један посебан наставни приступ усмерен ка индивидуалним потребама студената који тек треба да се детаљније истражи и дефинише.