На који начин користити српски уџбеник из историје за подучавање узрока Холокауста? - Kovač, Danilo D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Уџбеник из историје Мире Радојевић представља најдетаљнији актуелни српски уџбеник за четврти разред гимназије. У уџбенику су хронолошким редом изложени европски и свјетски политички догађаји од суштинског значаја за историју XX вијека. Овај рад има за циљ да отклони примарни недостатак уџбеника у контексту наставе Холокауста, а то је одсуство дидактичких материјала намијењених за развој критичког мишљења. Стога су у раду презентовани дидактички материјали који могу допунити уџбеник приликом обраде ове теме. Материјали садрже пет корака којима се поступно анализирају узроци Холокауста, а предвиђени су за четири часа историје. Осим тога, дијелови овог рада могу служити као допуна другим уџбеницима у којима су квалитетно обрађени историјски процеси, али им недостају дидактички материјали за развој критичког мишљења.