Проблеми са полисемијом код студената који уче енглески језик струке – студија случаја - Mićović, Dragoslava N.; Beko, Lidija V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Усвајање вокабулара приликом учења страног језика већ деценијама је у жижи интересовања многих истраживања. У оквиру тих истраживања, полисемија је препозната као посебни проблем у усвајању вокабулара. Дефинисана као појава када један облик речи има више повезаних значења, полисемија задаје главобољу и онима који уче општи енглески језик, али можда још више онима који уче енглески језик за неку одређену струку. Оно што отежава ситуацију са савладавањем полисемије јесте чињеница да су они који уче страни језик, чак и у ситуацији када су свесни постојања полисемије у матерњем језику, склони да занемаре њено постојање у страном/ енглеском језику који уче, те да се, сходно томе, упорно држе оног значења речи које им је познато, одбијајући да усвоје неко друго. Циљ истраживања био је да се утврди у којој мери студенти препознају различита значења полисемичних речи у различитим контекстима и да ли ниво према Заједничком европском референтном оквиру за језике са којим је одређено значење повезано утиче на проценат тачних/нетачних одговора. У сврху прикупљања података, у истраживању је коришћен упитник којим су прикупљени основни подаци и тест сачињен за ово истраживање који се састојао од различитих значења истих речи датих у одговарајућим реченицама. Истраживање је спроведено на Криминалистичко-полицијском универзитету у Београду са студентима прве године форензичког инжењерства. На основу резултата истраживања могуће је унапредити курс енглеског језика за полицијску струку.