Корелативност садржаја наставе српског језика и књижевности и верске наставе - Milovanović, Boško Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У овом раду представљена је корелација садржаја наставе српског језика и књижевности са садржајима верске наставе – православног катихизиса у млађим разредима основне школе. Полазећи од нужности да се школски образовно-васпитни систем заснива на развоју личности и остварењу њене целовитости, методом анализе и упоређивањем садржине програма наставе и учења наведена два предмета од првог до четвртог разреда основне школе утврдили смо заједничке циљеве и назначили елементе који отежавају и елементе који олакшавају њихову реализацију. Уочили смо да је неопходна јача веза између постављених циљева и очекиваних исхода како образовања и васпитања у целини, тако и наведена два предмета, посебно у смислу остварења и неговања слободе, као и етичких вредности и врлина. Посебну пажњу посветили смо ауторској бајци Себични џин Оскара Вајлда, указујући на важност дидактичко-методичке апаратуре у наставној обради текста.