(Зло)употреба човека - једна епизода из живота Свете Петронијевића из романа Треће пролеће Драгослава Михаиловића - Stojković, Marijana B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У средишту овог истраживања је лик Свете Петронијевића из романа Треће пролеће Драгослава Михаиловића. У раду ће путем једног исечка из живота Свете Петронијевића бити показано како на малог, провинцијског човека, бића са маргине, утиче моћни идеолошки механизам који трансформише јунака и доводи до трагичног исхода његове судбине. Под утицајем владајућег режима човек је доведен у ситуације у којима бива искоришћен и употребљен. Различити интереси, ниске страсти и морална посрнућа приказана су кроз лик Свете Петронијевића, представљајући га симболично као трагично и маргинализовано биће у универзуму притиснуто тежином једне идеологије и система.