Форензичка сајберпсихологија и приступи криминалном профилисању - Vlajić, Dušan Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Иако постоји велики број теорија које изучавају психолошке факторе криминалног понашања и без обзира на то што скоро свака криминална активност има дигитални аспект, криминално профилисање није популарна дисциплина међу форензичким психолозима, нарочито када је реч о сајбер криминалу. Стога ће циљ овог чланка бити да пружи кратки преглед стручне литературе која разматра психолошке факторе који утичу на девијантно рачунарско и онлајн понашање. Биће приказана два основна приступа криминалном профилисању, индуктивни и дедуктивни, њихове предности и недостаци, логика на којој се базирају и концепти на које се ослањају током анализе дигиталних доказа, а са циљем сужавања опсега осумњичених за одређено кривично дело. Биће укратко поменути и конкретни модели који су развијени у оквиру сваког приступа. Поврх тога, биће описани резултати студија спроведених у оквиру сајберпсихологије и дискутован њихов однос са криминалним профилисањем, нарочито са индуктивним приступом, што је и оригинални допринос овог рада. На самом крају биће изнети предлози за превазилажење ограничења претходних студија и за приближавање дисциплина криминалног профилисања и сајберпсихологије.