Компаративни приказ софистичке и социјалноконструкционистичке теорије - Golubović, Dejan Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Социјални конструкционизам је постмодернистичко становиште које у својој бити носи идеју о друштвено-историјској условљености истине и истини конструисаној унутар широког спектра друштвених интеракција. Консеквенце оваквог схватања су да ниједно знање не заслужује привилегован онтолошки статус и да једино можемо говорити о различитим верзијама истине. Циљ рада је критичко преиспитивање оригиналности ових идеја. Полази се од хипотезе да између софизма и социјалног конструкционизма постоји значајан степен теоријске подударности, што имплицира да социјални конструкционизам добрим делом можемо посматрати као ревитализацију старих софистичких идеја интерпретираних на формално нов начин. Методологија је компаративна и интерпретативна анализа текста, а као јединице анализе узети су: рефлексивност, агностицизам, антиесенцијализам, релативизам и социјална конструкција истине. Структура рада подразумева две целине – у првој се дефинишу појмови софизма и социјалног конструкционизма, док се у другој приказују кључна идејна преклапања ова два правца. Закључак је да између софистичке и социјално конструкционистичке теорије постоји висок степен подударности, али и значајан диспаритет. Преклапање је присутно у рефлексивном односу према властитим теоријско-методолошким ограничењима, радикалном неповерењу у епистемолошке капацитете субјекта и релативистичком поимању истине, док у погледу социјално конструисане истине изостаје. Тиме се највећим делом потврђује постављена хипотеза, социјалном конструкционизму приписује епитет аутентичне социолошке теорије, а софизму придаје значај филозофске оријентација са многим елементима савремености.