Фанде у Призренском и Пећком санџаку 1905–1908. - Zarković, Vesna S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Аутор у раду указује на ситуацију у Призренском и Пећком санџаку од 1905. до младотурске револуције 1908. године. Срби су на том простору страдали од Арбанаса римокатолика – Фанда, који су заједно са Арбанасима мухамеданцима деловали организовано. Фанде су формирале чете на чијем челу су се налазиле вође. У акцији упереној против српског становништва имали су подршку Аустроугарске и римокатоличких свештеника. Заједнички циљ им је био да из Метохије раселе Србе, који су пред разним зулумима били принуђени да напуштају или у бесцење продају своја имања и уточиште проналазе изван граница Османског царства. У раду су наведени бројни примери страдања који су утицали на додатно ангажовање конзула Краљевине Србије у Приштини да Влади у Београду предложе одређене мере за поправљање положаја. Координирана акција Фанда и Арбанаса мухамеданаца против Срба је трајала до инцидента у џамији у селу Смонице у Ђаковичкој кази. Од тада ће ове две групе ући у отворени сукоб који ће резултирати немалим бројем убијених и рањених с обе стране. Независно од тога, зулуми према Србима се нису смањивали, а прокламовање Устава и младотурска револуција нису поправили стање у Призренском и Пећком санџаку, као ни у осталим деловима Косовског вилајета.