Значај "Народне просвете" и њеног оснивача Анатолија Ивановича Прицкера у историји југословенског књижарства - Božović, Ivana N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Циљ овог рада је да представи издавачку идеју руског емигранта која се показала као изузетан допринос српској култури. Показаћемо да је овај издавачки подухват био сасвим особен јер је за разлику од богате издавачке продукције руске емиграције која је првенствено била намењена руским читаоцима, „Народна просвета“ била превасходно усмерена на српску културу, и то на два основа плана: њу су чинили српски културни делатници и она је, пре свега, била намењена српским читаоцима. Статус „Народне просвете“ у историји српског књижарства усложњен је неоснованим сумњичењем њеног творца А. И. Прицкера за сарадњу са окупатором, као и одсуством заслуженог критичког регистра – што је додатни мотив да се „Народна просвета“, након дугог доба ћутње, коначно постави у место које јој недвојбено припада – у срж међуратног књижарског и културног деловања.