Биљешке о античком становништву са подручја Dilunto (Неколико примјера са југа провинције Далмације) - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У раду сe презентују подаци о становништву са југа провинције Далмације (Dilunto / Столац). Освајање Илирика и образовање провинције Далмације довело је не само до територијалних већ и до етничких промјена. У долини Брегаве (Dilunto / Столац) у римском периоду, поред домаћег становништва, живјели су и досељени римски грађани (cives Romani), а продирању римске културе и цивилизације на ово подручје, као и римског начина живота највише су допринијели Италици. Они су са собом донијели све тековине римске цивилизације, која је на различите начине продирала међу домаће становништво. Епиграфски споменици, разноврсни археолошки налази и наративни извори донекле освјетљавају ове токове на југу провинције Далмације.