Насиље жена над мушкарцима - Đurđević, Sanja K.; Đurđević, Ana S.; Lukić, Aleksandar R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Иако су бројне студије у прошлости показале да се на мушкарце чешће гледа као на починиоце породичног и сексуалног злостављања, клиничари и истраживачи недавно су почели критички разматрати проблем интимног и сексуалног насиља почињеног од стране жена над мушкарцима. Упркос контроверзној дебати о томе да ли су жене насилне према својим мужевима и партнерима, многи истраживачки радови показали су да постоји распрострањеност таквог насиља. Осим тога, многе студије су истакле родне разлике у почињењу насиља у породици у смислу различитих разлога и контекста у којима се насиље јавља. Овај рад има за циљ да представи најновије резултате истраживања фактора ризика, типологија и мотива жена починилаца насиља у партнерским односима, као и да побољша наше разумевање етиологије и сложености таквог насиља. У првом делу рада детаљно је објашњена типологија и распрострањеност насиља над мушкарцима, као и психолошке и друге карактеристике жена починилаца. Други део углавном се бави узроцима и мотивима насилног понашања жена према мушкарцима. Последњи одељак је посвећен ефектима третмана и могућим побољшањима. У закључку се истиче значај ове теме и дају се извесне препоруке за решавање горе наведених питања.