Усмерена моделована комуникација као стратегија у настави енглеског као језика професије на универзитету: оглед о реконтекстуализацији - Milivojević, Nataša R.; Radojičić, Stanka S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У раду се приказује савремени методолошки приступ настави енглеског као страног језика професије на универзитетском нивоу који се заснива на интеграцији текста и контекста, тј. на реконтекстуализацији текста. Теоријски оквир рада је педагошки модел који се назива Усмерена моделована комуникација (УМК) (Dressen-Hammouda, 2003). Овакав модел наставе усредсређен је пре свега на практично, функционално и контекстуализовано познавање језика које интегрише учење формализованих структура те аутентичних комуникацијских ситуација са сукцесивним моделовањем језичке комуникације на бази текста. Сваком тексту који се користи у наставном процесу приступа се не само у погледу површинске интерпретације, већ са циљем сагледавања жанра, комуникативне интенције, дискурсно-реторичке вредности и текстуалне „тишине“ (Dressen-Hammouda, 2002), што су све релације које се налазе „испод површине“ текста. Текст се посматра као нелинеарна целина којој се може приступити динамично, критички и аналитички, те као целина која се путем реконтекстуализације, може трансформисати у различите „формате“. У овом раду, модел наставе УМК примењен је на академски курс Енглески језик за оптометристе који је део акредитованог наставног програма на струковним студијама Департмана за физику, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду. Показано је да разумевање комплексности и нелинеарности текста, тј. подизање нивоа текстуалне компетенције активно доприноси развијању не само језичке, већ и укупне професионалне компетенције студената.