Улога невербалних кодова у интеркултуралној комуникацији - Bakić Mirić, Nataša M.; Janković, Anita V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Невербална комуникација као једна од најважнијих претпоставки комуникативне компетенције сваког појединца представља и интегрални део интеркултуралне комуникације, односно комуникације између људи који долазе из различитих култура. Иако је језик ефикасно средство зa преношење информација, у процесу комуникације поред вербалних порука преносе се и скривене поруке путем невербалних кодова. Невербални кодови се уче у различитим културолошким просторима и самим тим се разликују од културе до културе. Разумевање невербалних кодова је, стога, кључан фактор у процесу комуникације, како интракултурално тако и интеркултурално. Имајући у виду да се невербални кодови културолошки разликују, у раду је анализирана њихова улога у интеркултуралној комуникацији, њихова универзалност и класификација кроз примере.