Улога наставника у конципирању компетенцијског модела професионалног развоја - Đurić, Igor R.; Stanojević, Vladimir M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Професионални развој наставника се може посматрати као својеврсна хетеротопија симултаног присуства различитих школа мишљења о његовој професионалној компетентности. Полазна премиса овог истраживања јесте да се професионални развој наставника може истовремено ослањати на разноврсне теоријске приступе, да су границе између појединих форми образовања наставника флуидне, односно да не постоји једно фиксно, јединствено и једино исправно схватање наставничке професије. Алтернативне парадигме истраживања и разноврсне школе мишљења нису резултирале јединственом теоријом о професионалном развоју наставника који би био апсолутно применљив у свим образовним системима. Једно од решења које се нуди јесте да се наставници укључе, креирају и прилагоде професионални развој својим потребама, потребама колектива, заједнице и условима аутентичног школског дискурса. Компетентност наставника и њихов професионални идентитет експлицитно захтевају укључивање наставника у размену идеја („глас практичара“), узимање у обзир контекста у коме раде, њихово искуство, промовисање рефлексивности и истраживачког приступа, уравнотежење интереса појединаца и интереса заједнице и слично. Као једно од решења на које се указује у овом раду јесте истицање значаја филозофије професионалног развоја и улоге наставника у односу на овај метаниво педеутолошке области педагогије.