Процењивање професионалних компетенција глувих и наглувих особа - Šešum, Mia M.; Radić Šestić, Marina N.; Isaković, Ljubica S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Приликом избора будуће професије важно је да глуви и наглуви ученици буду свесни ограничења која могу бити последица оштећење слуха. Међутим, због устаљених предрасуда догађа се да се фактори попут пола глуве особе или нивоа престижности жељене професије такође могу перципирати као ограничавајући. У раду се испитује процењивање професионалних компетенција глувих и наглувих мушкараца и жена од стране глувих и наглувих ученика основних и средњих школа у односу на претпостављену престижност професије и ниво комуникације који она захтева. Узорак је чинило 97 глувих и наглувих ученика седмог и осмог разреда основне и свих разреда средње школе, који се школују у школама за глуве и наглуве на територији Србије. Коришћена је адаптирана верзија скале евалуације професионалне компетенције (енгл. Еvaluation of occupational competence (EOC) scale) (Sela & Weisel, 1992, према: Weisel & Cinamon, 2005), која је додатно прилагођена за потребе испитивања у Србији. Резултати истраживања добијени након извршене анализе података указују на постојање значајних разлика у процењивању професионалних компетенција глувих и наглувих мушкараца и жена у односу на престижност претпостављене професије, као и у односу на ниво комуникације који она подразумева.