Нишка занатлијска банка А. Д. - Antić, Dejan D.; Бецић , Иван (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Простор Србије и касније Краљевине Југославије одликовао је велики број финансијски нејаких локалних новчаних завода. Већина њих настала је да би обезбедила потребна новчана средства за рад сопственим акционарима и стога су често пословали у небанкарском духу. У раду је, првенствено на основу архивске грађе, али и релевантне литературе, приказан рад једног локалног новчаног завода из Ниша, који је спадао међу малобројне новчане заводе који су успели да преброде економску кризу на простору Југослвије и донесу одређену добит својим акционарима у другој половини тридесетих година XX века.