Улога и значај наставника у систему учења на даљину - Dobrić, Tamara; Đurić, Igor (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Учење на даљину представља планирано учење које не захтева физичку присутност ученика и наставника на једном месту, што значи да су они просторно међусобно удаљени. У учењу на даљину, које се организује како за ученике тако и за одрасле, наставник је незаменљив учесник. Од наставника се очекује да прати новине и усавршава се у складу са актуелним променама како би образовао ученике за живот у актуелном тренутку. У раду ће бити речи о учењу на даљину, образовању наставника за учење на даљину, али и о дигиталним компетенцијама наставника. Циљ рада је скренути пажњу наставницима да сагледају специфичности учења на даљину, да стичу знања из области савремене образовне технологије и да се перманентно усавршавају како би стечено знање применили у настави на даљину и унапредили васпитнообразовни процес.