Стални епитети у Слову о походу Игоревом и њихови преводи на савремени српски и руски језик - Višnjevac, Višnja B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У раду се на материјалу Слова о походу Игоревом и његових превода на савремени српски и руски језик разматра употреба сталних епитета. Анализирани облици разврстани су у три целине: 1) стални епитети који описују човека/животињу — бѹи/бѹии уз лична имена, красна/краснаꙗ дѣва/дѣвка/дѣвица, милъ братъ, храбрыи пълкъ, сѣрыи вълкъ, шизыи орелъ, чърныи воронъ, бързъ/бръзыи комонь; 2) стални епитети који описују предмете — златъ столъ, златъ стремень, злато сѣдло; 3) стални епитети који описују природу — свѣтлое сълнце, сине/синеѥ море, синии Донъ,чърна землꙗ, чистое поле. На тај начин врши се поређење сталних епитета у словенским језицима — староруском, савременом српском и савременом руском језику, те се разматра у којим примерима можемо говорити о одговарајућим преводним еквивалентима, а када је реч о аналозима или евентуално о дословном преводу.