О првом помену кнеза Владимира у изворима - Đekić, Đorđe (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Рад настоји да одговори на питање првог помена кнеза Владимира – Светог краља Владимира у историјским изворима. До сада се сматрало да је то учињено у делу Кратка историја Јована Скилице (Ιωάννης Σκυλίτζης, XI век). Међутим, Анри Грегора и Раул да Кајзер доказују да се кнез спомиње у Епу о Роланду који је настао у пролеће 1085. године у Салерну, тада под влашћу Нормана. Еп га спомиње као "rei Flurit", који је владао "Dès Chériant entres qu’en Val-Marchis", односно од реке Aoös (Војуша) до Мораче. Поред тога, поменути аутори своју тезу поткрепљују идентификовањем великог број појмова који се односе на Балкан (географски, етнички), што нас наводи да прихватимо њихову претпоставку као исправну. Постављајући питање како је аутор Епа дошао до података о краљу Владимиру, налазимо одговор у чињеници да су Нормани боравили у Драчу од 1081. до 1085. године и да је краљ Владимир био заштитник Драча. Назвавши га "rei Flurit", што значи Блажени краљ, указује на то да је његов култ већ успостављен, да је стекао епитет "блажени" и да је од кнеза напредовао до краља. Сви наведени подаци указују да је Еп о Роланду најстарији извор у коме се помиње кнез Владимир – Свети краљ Владимир.