Укидање српске основне школе у Скадру 1934. - Velojić, Dalibor (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Српска основна школа у Скадру основана је 1828. године и била у надлежности црквено-школске општине. У периоду између двасветска рата школа је, иако је зависила од албанске државе, одржавала тесну везу са југословенским конзулатом у Скадру, а преко њега и са посланством у Тирани. Југословенске власти, тачније Министарство просвете и Министарство иностраних послова, водећи рачуна о томе да се превише не умешају у албанску унутрашњу политику, настојале су да школу опреме уџбеницима на српском језику, као и да обезбеде адекватан учитељски кадар. Пре свега, водило се рачуна о задржавању српског језика у школи, пошто је албанска просветна политика предвиђала извођење већег дела наставе на албанском. Албанска политика подржана од Италијана, имала је за циљ културну и просветну интеграцију албанског друштва. Увођење наставе на албанском језику, наметање албанских учитеља, као и промена имена школе, резултати су такве политике националне хомогенизације. Школа је укинута коначно 1934. године након измене албанског устава и доношења новог просветног закона. Да би сузбила италијански утицај, албанска влада одлучила је да настава и васпитање албанских грађана пређе искључиво у надлежност државе. Само укидање иницирали су албанско-италијански конфликти, услед којих су све стране школе на територији Албаније укинуте, њихове зграде предате министарству просвете на коришћење, а просветни персонал отпуштен и замењен албанским. Југословенска држава могла је једино да ублажи последице ове денационализације довођењем ученика на школовање у Југославију, али је то дало слабе резултате.