Vaspitni stilovi roditelja adolescenata na Kosovu i Metohiji - Pavićević, Miljana; Minić, Jelena (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
U radu nastojimo da prikazom istraživanja vaspitnih stilova roditelja, koja su rađena na uzorku adolescenata koji žive ili studiraju na Kosovu i Metohiji ukažemo na dominanatni vaspitni stil roditelja i predvidimo dalji razvoj i nekih karakteristika kod adolescenata koje su ispitivane. Takođe, cilj nam je da ukažemo na smer nekih budućih istraživanja ove problematike i damo osnovne preporuke za organizovanje preventivnih i intrventnih programa napenjenih roditeljima, ali i adolescnetima. Nakon uvida u rezultate prikazanih istraživanja (sprovedenih od 2012. do 2019. godine) kao dominanatan vaspitni stil roditelja ispitanih adolescenata (više od 2200 adolescenata (tj. srednjoškolaca i studenata, uzrasta od 16 do 24 godine) izdvojio se: hladno- ograničavajući kao dominanatna vaspitni stil kod očeva u svim prikazanim istraživanjima. Kod majki pored hladno- ograničavajući, izdaja se i toplo ograničavajući vaspitni stil. Uvidom u istraživanja vasptinih stilova dobijene su određene korelacije i razlike, kao i rezultati koji ukazuju na mogućnost predikcije razvoja određenih karakteristika adolescenata u zavisnonosti od vaspitnih stilova roditelja. Zaključci koji su proistekli iz uvida u sitraživanja omogućili koncipiranje određenih preopruka za praktičan rad i organizovanej nekih budućih istraživnja. Preporuke za rad sa roditeljiam odnose se na: organizovanje edukacije roditelja s ciljem upoznavanja, ali i usvajanja kvalitetnijih vaspitnih postupaka. eduakcijom bi trebalo obuhvatiti i aspekt komunikacijskih veština u cilju efikasnije komunikacije i poboljšanja odnosa roditelj – adolecsent. Zatim preporuka je organizovanje savetodavnog rada sa porodicama, sa ciljem jačanja kapaciteta za saradnju sa roditeljima na planu vaspitanja dece i brige o njima. Naročito je važno delovati na očeve, kako bi se kroz njihovu povećao kvantitet i kvalitet njihov uklučenosti u vaspitanju adolescenata. Kada su u pitanju nastavak istraživanja nezaobilazno je uključivanje i roditelja u istraživanje, kako bi se omogućilo poređenje rezultaai ugla roditelja i njihove dece, tj. adolescenata, zatim ispitivanje odnosa vaspitnih stilova i uzrast i niza porodičnih varijabli.