Замена родних улога, женска солидарност и пoсрнуле жене у Вајлдовим драмама - Milosavljević, Marija (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Вајлдове драме Битно је звати се Ернест, Жена без значаја, Лепеза госпође Виндермер и Салома релевантне су за домен феминистичке критике због начина на који се баве заменом родних улога, солидарношћу међу женским ликовима и такозваним посрнулим женама (fallen women), а у контексту односа између мушкараца и жена, брака, сложености женских ликова, родних улога и начина на који су оне приказане. У драми Битно је звати се Ернест, Вајлд је исмејао родне улоге у Викторијанском друштву и како су мушкарци имали моћ над женама, док у драмама Жена без значаја, Лепеза госпође Виндермер и Салома, главни ликови су посрнуле жене, стереотип који су Викторијанци осмислили да би обележили жене које су сматрали нечистима. Битно је споменути да Вајлдове посрнуле жене нису приказане у негативном светлу: Жена без значаја и Лепеза госпође Виндермер су драме о потешкоћама које је етикета посрнуле жене нанела двема женама које су направиле грешке у прошлости и пријатељствима које оне формирају са другим женским ликовима, док је трагедија Салома о жени која умире због чина који је у очима друштва обележава као посрнулу. Уз наведено, рад ће истражити и друге блиско повезане теме, као што су мајчинство, сексуалност и негативни родни стереотипи.