Симболика пчела у поетици Силвије Плат – између рационалног и инспирације - Mušović, Azra (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Савремена америчка песникиња исповедне оријентације, Силвија Плат, у својој поетици често бива растрзана између рационалних узора и креативне инспирације. Ова тензија је најочигледнија у метафорама Платове, у којима се њена жудња за контролом и разумевањем супротставља ограничености језика да изрази оно недоречено. Рад се бави симболичком (психолошком, религијском) семантиком пчела у књижевном опусу ауторке. Пчеле су погодан, неискристалисан медијум; попут језика, оне одолевају поређењу кроз своју трансформативну моћ. Пчела тако постаје лични амблем песникиње; она представља кулминацију и разрешење античких и рационалних утицаја у њеној поетици. Циклична природа песама о пчелама у делу Платове прати обрасце симболичке смрти и поновног рођења – и као таква значи регенерацију – пролеће новог живота. Иако ће пролеће неизоставно још једном водити до зиме и смрти, пчела као медијум има за песникињу ослобађајући карактер и као таква значи виталност и аутентичност које остају трајне вредности њене уметности.