Песимизам Димитрија Кантакузина и српских модерниста Диса и Пандуровића (компаративна анализа) - Milentijević, Tijana (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Иако се сматра да је песимизам, који је доминантни мотив поезије модерниста, настао под утицајем западних узора, не смемо заборавити да се он појављује још у српској књижевности средњег века. Мотиви пролазности живота, греха, ишчекивања смрти, очајања и страха могу се пратити од самих почетака формирања оригиналне српске књижевности и израз су различитих друштвених и историјских невоља које су захватале српски народ. Циљ овог рада јесте испитивање начина на који се песимизам остварио у „Молитви Богородици“ Димитрија Кантакузина и песника српске модерне. Потреба за писањем овог рада произашла је из жеље да се утврди порекло утицаја мотива пролазности живота и смрти у поезији средњег века, с једне стране, и модернистичких песника, с друге стране.