Модели лексичке семантике у алгоритмима за обраду природног језика - Dilparić, Branislava M.; Perović, Nina (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
У раду се представљају резултати испитивања које је имало за циљ да утврди да ли се у структури алгоритама за обраду природног језика могу препознати карактеристичне особености појединих приступа лексичке семантике. Присуство карактеристика декомпозиционог, холистичког и релационог модела лексичке семантике испитивано је у структури две врсте алгоритама: алгоритму word2vec и алгоритмима рекурентних неуронских мрежа. Добијени компаративном анализом претходно описаних модела и алгоритама, резултати показују да постоји значајно преклапање у испитиваним лингвистичким и програмским техникама за обраду природног језика.