Васпитно деловање у периоду Хитлерове националсоцијалистичке омладине - Milenović, Živorad M; Рајчевић, Петар (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Проблем проучавања овог рада је васпитно деловање у периоду Хитлерове националсоцијалистичке омладине у њена два огранка: Хитлер југенду и Савезу немачких девојака. Оба огранка су настала у периоду Вајмарске републике, али су екстремна обележја добила после 1933. Нацисти су рано увидели значај васпитног деловања на немачку омладину за остварење стратешких циљева своје партије: стварање чисте Аријевске расе, Немачке као водеће светске силе у политичком, војном, економском и културном погледу и немачког народа који треба да завлада светом као најцивилизованији народ са својом узвишеном традицијом и културом. Васпитно деловање из овог периода је било засновано на еугенистичким, тоталитарним, милитаристичким, расистичким, идеологистичким, антисемитистичким, окултистичким и осталим нехуманим, античовечним и антипедагошким начелима. Поред бројних негативних последица које је оставило у историји педагогије, допринело је уништењу читаве једне генерације немачке деце и омладине. Из наведеног разлога се истиче потреба његовог целовитијег проучавања, с циљем опомене на последице које би у будућности проузроковало васпитање које би било засновано на начелима на којима је било темељено у периоду Хитлерове националсоцијалистичке омладине нацистичке Немачке.